Benet Salellas (CUP): “La República ha de néixer amb l’objectiu de crear un Estat amb corrupció zero”

La CUP ha fet públic avui a Girona les seves mesures polítiques amb voluntat d’eradicar la corrupció i les males praxis de les administracions públiques del país. Les propostes, incloses dins el programa electoral de la formació per a les eleccions del 21 de desembre, van orientades sobretot en millorar la transparència i augmentar el control sobre la contractació pública.

El fins ara diputat de la CUP per la demarcació de Girona, Benet Salellas, s’ha referit a la feina realitzada per la formació en aquest àmbit i ha recordat que durant la última legislatura, la CUP ha destapat diferents casos de corrupció i ha actuat com a acusació popular en casos com el Cas Innova, Caixa Catalunya o el 3%.

Segons Salellas, «una de les principals preocupacions de la CUP-CC sempre ha estat la acabar amb la corrupció, i per això presentem més de dues-centes propostes per eradicar-la de les nostres institucions». Per Salellas, «cal dotar a les administracions dels suficients mitjans perquè la lluita contra la corrupció sigui un dels primers objectius de la República».

Una mostra de les mesures proposades són:

 • Millorar la transparència de les administracions públiques i altres ens públics, dels processos de contractació pública i de les actuacions i informes dels ens de control.
 • Despolititzar certes institucions, eliminar càrrecs de confiança pagats amb diners públics i funcionarització de la direcció de les administracions.
 • Augmentar el control i transparència en el nomenament d’empleats públics. Augment dels mitjans dels òrgans e control i creació del mecanisme català de prevenció i lluita contra la corrupció i el frau.
 • Controlar els instruments urbanístics mitjançant la participació ciutadana i models parametritzats que certifiquin la seva idoneïtat i sostenibilitat.
 • Augmentar el control a la contractació administrativa: creació d’un òrgan que centralitzi la contractació, realitzar un seguiment adequat dels contractes, limitar la modificació de contractes, augmentar la limitació sobre les subcontractacions i facilitar el control popular en matèria de contractació.
 • Eliminar privilegis als polítics acusats de corrupció: limitar aforaments, indults en casos de corrupció i no permetre que processats o investigats per corrupció puguin presentar-se a llistes electorals.
 • Fer una legislació clara i augmentar el control sobre les limitacions provocades per conflictes d’interessos i eliminació de les portes giratòries.
 • Fiscalitzar de la mateixa manera a les fundacions dels partits que als propis partits, limitar les despeses de les campanyes electorals, impossibilitat de concessió de crèdits bancaris a fundacions i partits i major restricció de les donacions a partits i fundacions.
 • Reduir les quantitats mínimes per tenir la consideració de delicte, eliminar els terminis de prescripció, facilitar les acusacions particulars i les denúncies anònimes, major protecció jurídica per als denunciants, introducció del delicte d’enriquiment il·lícit i inhabilitació en totes les condemnes per corrupció.
 • Augmentar els recursos per investigar el frau fiscal en grans multinacionals, enduriment del codi penal per delictes de frau fiscal i creació d’un cens patrimonial i dels mecanismes necessaris per un treball coordinat en matèria de lluita contra la corrupció i el frau.
 • Augmentar els recursos policials, judicials i de la fiscalia que es dediquin en exclusivitat a la lluita contra la corrupció política.

http://nordoriental.cup.cat/noticia/benet-salellas-cup-la-republica-ha-de-neixer-amb-lobjectiu-de-crear-un-estat-amb-corrupcio